Hoofd staat altijd aan

Actief hoofd

Mijn hoofd staat altijd aan zei ze. Op mijn vraag: Waarover gaat het dan in je hoofd? Gaf ze aan. Dat weet ik eigenlijk niet.

Meer rust in m’n hoofd is een wens die ik vaak hoor in m’n praktijk.

Wat kan je eigenlijk met een hoofd dat altijd maar actief is?

De eerste stap is bewust worden van waar het allemaal over gaat.

Meestal passen gedachten in 1 van de volgende categorieën:

  1. taken die je nog moet doen;
  2. situaties die (vervelende) gevoelens en emoties oproepen;
  3. verwerken van informatie;
  4. nieuwe ideeën.

In deze en de volgende blogs ga ik hier verder op in. Vandaag de eerste categorie.

Taken die je nog moet doen:

Je kent het wel: Ik moet Jan nog even terug appen of ik moet nog even tandpasta halen. Kleine dingen die je gewoon nog even moet doen. Of grotere dingen: Ik moet dat artikel nog lezen of dat verslag nog schrijven.

Ons brein is niet gemaakt om veel losse taken te onthouden. Ze komen dan steeds even terug in je bewustzijn en vragen dan steeds even wat van jouw denkcapaciteit. Dit geeft onrust en stress. Daarom kan je ze beter opschrijven. Je zet ze dan als het ware in een extern geheugen. Als ze dan toch nog oppoppen, dan kan je je brein verwijzen naar het externe geheugen.

Zelf heb ik bijvoorbeeld 2 externe systemen:

  • de herinneringenlijst in m’n telefoon; daar komen de taken die ik deze week nog niet ga doen en alle privé taken. Ik heb hier verschillende lijsten voor (zakelijk, privé, terugkerende taken en lange termijn/geen deadline);
  • een klein notitieblokje van A6 formaat. Hierin komen de taken die ik deze week ga doen. Het fijne van op papier zetten vind ik dat ik ze af kan vinken. Daardoor zie ik wat ik al gedaan heb en dat geeft me een lekker gevoel.

Zodra een to do opkomt maak ik de keuze: Komt het uit om het nu te doen (zo ja, dan doe ik het meteen), is het zakelijk en ga ik het deze week doen (dan zet ik ‘m in m’n notitieblokje) of is het privé/komt het later aan bod (dan komt het in m’n telefoon, met een datum daaraan gekoppeld). Door de taak direct in een extern geheugen te plaatsen hoef ik er tot ik het ga doen minimale aandacht aan te besteden.

1x per week schoon ik m’n zakelijke en privélijst in m’n telefoon op en zet ik de taken voor komende week in m’n notitieblokje. Dat is dan ook het enige waar ik me die week op hoeft te richten. Dat geeft rust en maakt dat ik me niet overwhelmed voel door al m’n andere to do’s.

Ik ben benieuwd, herken je die in je hoofd opkomende taken? Gebruik jij al een systeem hiervoor, zo ja welk systeem en hoe werkt dat voor jou? Leuk als je het me laat weten!

Ben jij geïnteresseerd om regelmatig tips en inspiratie per mail te ontvangen om jouw leven relaxter en met meer plezier te leven?

Vul dan het formulier in bovenaan mijn blogpagina.

Deel deze blog!