Tips bij slapeloosheid en herstel burn-out

Dit heeft iedereen nodig om te kunnen herstellen (en wordt nogal eens vergeten): Tips bij slapeloosheid, herstel van burn-out, duizeligheid en chronische pijn

Eigenlijk ben je te vermoeid om naar dat feestje te gaan. Maar je wilt het ook niet missen, dus je pept jezelf weer op en gaat. ’t was uiteindelijk een leuke middag, maar ‘savonds in bed kan je de slaap niet vatten en blijven de gedachtes maar komen. Je draait je om in bed en baalt, want morgen is het weer maandag en heb je een drukke werkdag.

Je verlangt naar vakantie. Dan hoef je even helemaal niets.

Om te doen wat belangrijk voor je is in je leven, wil je je energiek voelen als je dingen wilt doen en kunnen ontspannen/slapen (herstellen, opladen!) als dat nodig is. Wat heeft dit nu precies te maken met klachten zoals duizeligheid, slecht slapen, burn-out die maar niet weg te gaan? Alles!

Natuurlijk herstelvermogen

Iedereen heeft natuurlijk herstelvermogen: Je snijdt in je vinger: eerst is er bloed, dan een korstje, dat valt eraf en dan is de huid nog even teer en vervolgens zie je er niets meer van. Of je bent moe, gaat slapen en na een goede nacht voel je je weer fit.

Bij vrijwel alle mensen die ik in m’n praktijk zie, werkt het natuurlijk herstelvermogen onvoldoende.

Dit kan zich uiten in allerlei klachten. Zoals:

  • je valt regelmatig na lange tijd pas in slaap of wordt te vroeg wakker, ligt vervolgens wakker tot de wekker gaat en je voelt je de hele dag vermoeider dan je zou willen;
  • je hebt regelmatig hoofdpijn, rugpijn, nek/schouder klachten;

  • een depressief gevoel of gevoel van angst en paniek;
  • vermoeidheid, duizeligheid;

  • je schiet sneller uit je slof dan je zou willen;
  • je herstelt maar niet b.v. na covid, bij duizeligheid etc.

Je stressresponssysteem is ontregeld geraakt. Meestal is dat overactief geworden. Je kan je eigen uitknop niet meer vinden, waardoor je in de actiestand blijft staan en je je onrustig voelt ook als je b.v. even rustig op de bank zit.

Veel mensen die ik zie melden zich met fysieke klachten die niet overgaan. Dit zijn de symptomen van de ontregeling. Behandelingen die zich alleen op deze fysiek klachten richten werken niet of onvoldoende als de ontregeling niet wordt opgelost.

Mijn ervaring is dat, als het natuurlijk herstelvermogen weer op gang is, een groot deel van de klachten al is opgelost. Oefeningen gericht op de klachten kunnen onderdeel zijn van het optimaliseren van het natuurlijk herstelvermogen, maar staan daar nooit los van.

Mijn trajecten gaan over het verbeteren van het natuurlijk herstelvermogen door:

  • doen wat nodig is om energiereserves op te bouwen;

  • leren herkennen van instandhouders en doorbreken van vicieuze cirkels;
  • doen wat voor jou belangrijk is in je leven.

Dit zijn 3 korte zinnetjes die in de basis simpel zijn…maar wat heb jij nodig om het ook echt te gaan doen? Als jij het echt anders wilt gaan doen en je focus wilt verleggen naar wat echt belangrijk voor je is in je leven, dan help ik je graag!

Om te kijken of we een match hebben bel me (altijd inspreken als je voicemail krijgt, anders bel ik niet terug), app / SMS me of vraag een gratis matchcall aan.

Deel deze blog!