Lummeltijd

Hoe vaak zegt jouw hoofd tegen je dat je nuttig bezig moet zijn?

Als ik zeg tegen mensen dat ze wat vaker mogen lummelen komt regelmatig de reactie. “Dat is lastig, dan heb ik het gevoel dat ik niet nuttig bezig ben”.

Hoe zit dat bij jou, hoe goed kan jij lummelen?

Misschien dat dat makkelijker voor je wordt met onderstaande info.

3 activiteiten: consumeren, produceren, verwerken

Globaal gezien zijn er 3 soorten activiteiten: consumeren, produceren en verwerken. Laatst kwam ik deze 3 op internet tegen als input, output en noput.

  • Consumeren is informatie verzamelen.

Bijvoorbeeld youtube filmpjes kijken, berichten lezen op social media, boeken lezen, uitleg krijgen, een ander observeren, etc.

  • Produceren is iets doen.

Bijvoorbeeld iets maken (digitaal of fysiek), een verslag maken, een presentatie geven, een gesprek voeren, koken, sporten, opruimen, je fiets repareren etc. In je werk word je hierop meestal beoordeeld en aangestuurd.

  • Verwerken is dat je brein alles samenbrengt en verbindingen legt. Dit is broedtijd waarin nieuwe ideeën ontstaan.

Dit gebeurt als je geen nieuwe informatie tot je neemt en je geest rond mag fladderen, dus op momenten dat je niet consumeert en produceert. In deze tijd ben je dus ook zonder social media, WhatsApp, podcast etc! Dit verwerken gebeurt tijdens het lummelen, een fietstocht, een wandeling, rommelen in de tuin, zitten mijmeren, douchen, wat simpele oefeningen etc… Dit gaat over creativiteit, nieuwe ideeën, bij jezelf voelen.

Neuropsycholoog Mark Tigchelaar stelt het volgende: Onze drang om continue productief te zijn is exact de reden waarom we dat niet zijn. Hij zet de gerichte aandacht (consumeren en produceren) en de niet gerichte aandacht (verwerken) tegen over elkaar. Als je te lang in de gerichte aandacht zit dan raakt je brandstof op den duur op en als je dan toch nog doorgaat ga je interen op je reserves. Als je dat te vaak, te lang doet, dan kunnen op den duur lichamelijke klachten zoals slapeloosheid en stijve spieren en op de lange duur een burn-out volgen.

‘s nachts een actief hoofd

In mijn praktijk zie ik veel mensen die al jarenlang overdag te weinig tijd besteden aan verwerken. Ons brein heeft een automatische behoefte tot verwerken. Wat dan gebeurt, is dat de verwerking schuift naar wat eigenlijk slaaptijd is. In de nacht een actief hoofd, waardoor je moeilijker in slaap valt of te vroeg wakker wordt.

Naast te weinig nachtrust, waardoor je overdag minder productief bent en vaak minder lekker in je vel zit, is het nadeel van het verwerken in de nacht dat de kans groter is dat het overgaat in piekeren.

De key hierin is dus afwisseling van de 3 activiteiten! Consumeren om info te verkrijgen, deze input kan je inzetten bij het produceren. Van de output krijg je vaak een goed gevoel (dopamine!), omdat je iets voor elkaar hebt gekregen en tussendoor of daarna volgt verwerken van de informatie en (op)gedane activiteiten. Zo kom je tot reflectie, nieuwe ideeën, de juiste richting, verbetering. Hierdoor wordt de output van het produceren waardevoller en kan geconsumeerde informatie beter blijven hangen.

Als je daarin je eigen goede balans hebt gevonden is dat een grote stap naar meer rust in je hoofd, een betere slaap en meer plezier!

Hoe is dat bij jou als je echt eerlijk naar je dag kijkt? Hoeveel verwerkingstijd neem jij echt? Kan er in jouw lummeltijd echte verwerking plaatsvinden? Of ben je eigenlijk aan het consumeren? En hoe is bij jou de verhouding tussen consumeren en produceren?

Laat het me weten in een persoonlijk bericht!

Wil jij meer regie op je tijd en doen wat voor jou echt belangrijk is? Meld je dan nu aan voor een individueel traject:

Deel deze blog!