Van alles moeten, tot niets komen

Gevoel van alles te moeten

Ik zit achter m’n scherm, m’n hoofd springt alle kanten op, gedachten genererend over van alles, ik voer denkbeeldige gesprekken in m’n hoofd, ik denk na over zinnen die ik ga schrijven in reactie op…. Maar het lukt niet om tot de actie te komen. Ik laat me afleiden door appjes die binnenkomen, even wat lezen op LinkedIn, tussendoor even iets regelen dat niets met m’n werk te maken heeft. Ik veroordeel mezelf, ik vind mezelf inefficiënt, er komt te weinig uit m’n handen en daar heb ik steeds maar weer terugkomende negatieve gedachten over.

Ik weet dat tot actie komen en m’n werk doen me veel meer voldoening gaat geven dan dit eindeloze getob, toch blijft ik maar vastzitten in het patroon van iets weer opnieuw overdenken, nog meer informatie opzoeken, uitstellen, vermijden en mezelf veroordelen.

Dit is een staat die ik heel goed kende en enorm veel energie en levensplezier weg slurpte.

Ondertussen zijn nu al meerdere jaren de veroordelende gedachten over mezelf eraf en dat heeft het een stuk minder energie slurpend gemaakt.

Hoogsensitief

Ook weet ik nu dat ik hoogsensitief ben en 2 van de hoofdkenmerken daarvan is dat je veel opmerkt en dat je informatie diepgaander verwerkt en ik daarom meer verwerkingstijd nodig heb dan iemand die niet hoogsensitief is. Waar ik eerder continue met mezelf in strijd was (slurp slurp, ook zo’n energieslurper) dat ik dingen traag doe, zie ik nu de voordelen van tijd nemen om iets diepgaand uit te zoeken en daar verwerkingstijd voor te nemen.

Verder heb ik heel duidelijk wat belangrijk voor me is. Dat maakt ook dat ik makkelijker keuzes kan maken in waar ik wel de tijd voor verdieping voor wil nemen en waarvoor niet.

Hierdoor heb ik meer rust in m’n hoofd, ben ik veel positiever over mezelf en heb ik een kompas waarop ik kan varen, ook in lastige situaties.

Inspiratie

Waarom ik dit deel? Ik hoop dat ik je kan inspireren om uit het gevecht met jezelf te stappen en anders naar jezelf te kijken. Om jezelf de vrijheid geven om te zijn wie jij werkelijk bent. Je schuld, schaamte, ongemak, negatief oordeel over jezelf (slurp slurp) achter je te laten en te gaan doen wat echt belangrijk voor je is.

Ik zie veel hoogsensitieve mensen in m’n praktijk die vastzitten in hun gedachten en gedrag. Vaak heel intelligente mensen die voelen dat het ze niet lekker gaat en het toch niet anders lijken te kunnen.

Zo zag ik eerder dit jaar iemand in m’n praktijk die op haar werk een klus aan had genomen op een manier die binnen haar werk gebruikelijk is. Maar voor haar voelde de manier waarop het was gegaan niet integer. Ze voelde zich klem zitten. Ze had een idee dat ze dit zo moest doen terwijl het niet goed voelde. Het werk, de problemen binnen de klus en het piekeren liepen op. Niet alleen tijdens haar werk, maar ook daarbuiten slurpte het energie.

Er waren bij haar allerlei onderliggende patronen en overtuigingen waarom ze het toch had aangenomen en er ook mee doorging. Toen het hele plaatje boven tafel was, kon ze op haar werk schoon schip hiermee maken, gaan staan voor haar kernwaarde integriteit en kwam de energie in haar werk en daarbuiten terug!

Wil jij ook meer energie en duidelijk hebben waar je voor staat en daarnaar leven? Meld je dan aan voor 1 van mijn trajecten:

Deel deze blog!