Blog saboteer eigen slaap en energiereserves

Hoe saboteer jij je eigen slaap en energiereserves? Tips bij slapeloosheid, herstel van burn-out, duizeligheid en chronische pijn

Je zit nog even wat af te maken in de avond. Overdag was je er niet aan toe gekomen. Je pauzes had je overgeslagen want het is druk.

En dan in bed lig je wakker. Overdag was je moe, maar nu lijkt de slaap niet te willen komen. Echt onhandig of eigenlijk gewoon frustrerend!

Kan dit niet anders?

Ja, dat kan! Als je optimaal samenwerkt met je eigen biologische klok, je circadiaans ritme (circa=ongeveer, dias=dag).

Dit is het ritme van alertheid. Bij een goed werkend ritme begint je alertheid in de ochtend, al voordat je wakker wordt, toe te nemen tot begin van de middag. Daarna neemt dit weer af tot het in de nacht het laagste punt bereikt.

Dit ritme bereid je lichaam voor op wat er elke dag gebeurt (zoals b.v. wakker worden, in slaapvallen etc.) zodat dit soepel verloopt.

Dit is wat je moet je weten om optimaal samen te werken met je biologische klok

Eigenlijk is je lichaam een soort chemisch systeem dat optimaal functioneert als de juiste stofjes op de juiste momenten beschikbaar zijn. Dan heb je bijvoorbeeld energie als je dingen gaat doen en kom je tot rust als dat nodig is.

Het optimaal functioneren van dit systeem wordt aangestuurd door meerdere klokken. De centrale klok zit in onze hersenen. Deze reageert op licht dat via ons netvlies naar binnenkomt. Zo stemmen onze hersenen af op het 24-uur ritme van onze omgeving. Dat zie je bijvoorbeeld als je naar een andere tijdzone reist. Na een paar dagen is je klok weer afgesteld en zit je in het dag-nacht ritme van die andere tijdzone.

Daarnaast zijn er ook klokken in onze organen zoals, lever, spieren, hart, vetweefsel. Deze klokken worden deels door de centrale klok aangestuurd via hormonen en daarnaast reageren ze op energie in de vorm van voeding of activiteit. De klokken in je organen zorgen ervoor dat er in je lichaam de juiste stofjes op de juiste plek zijn zodat het kan doen wat het moet doen en dat je tot rust kan komen als rust nodig is.

Zoals ik noemde is het een – ongeveer dag – ritme. Dit loopt uit zichzelf niet 100% synchroon met het 24 uurs ritme van de dag. Gedurende de dag worden de klokken steeds weer opnieuw een beetje bijgesteld onder invloed van licht, voeding en activiteit/rust.

Een voorbeeld van hoe je je klok kan beïnvloeden is met rust en activiteit

Als je de hele dag doorgaat zonder pauzes, dan is je lichaam (lees: de chemie van je lichaam) in zo’n alerte stand, dat het in de avond moelijker terug kan schakelen naar rust.

Wat je lichaam nodig heeft is overdag regelmatig pauze en in de avond afschakelen naar rust. Sporten aan het einde van de middag/begin van de avond (ongeveer tussen 17.00 en 19.00) is ook een goede aanloop naar de nacht. Sporten rond deze tijd heeft 2 grote voordelen. 1. Je hebt de mogelijkheid om je hoofd leeg te maken en afstand te nemen van je (werk)dag en 2. Na sporten slaap je dieper. Vlak voor het slapen sporten is weer niet handig, omdat je lichaam dan nog te veel tijd nodig heeft om tot rust te komen.

Op deze manier ondersteun je je klokken om optimaal voor je te kunnen werken en help je jezelf met in slaap vallen, doorslapen en je overdag fit en uitgerust voelen. Goed om te weten hierbij: Hoe lang je pauzes moeten zijn, hoe vaak pauze nodig is en wat een optimale tijd is om te sporten om je klokken in sync te brengen en houden verschilt per persoon. Je wilt dus voor jezelf uitvinden wat voor jou optimaal werkt, zonder te vergelijken met anderen.

Enne in de avond nog even wat afmaken mag ook, maar weet dan ook dat je er zelf een rol in hebt gespeeld als je vervolgens minder goed inslaapt of te vroeg wakker wordt en niet door kan slapen.

Mij “overkomt” het me ook nog wel eens dat ik in de avond nog even wat wil doen. Op de heel korte termijn voelt dat vaak wel lekker: Weer iets afgetikt, me lekker gestort in nieuwe informatie etc. Soms merk ik daar in de nacht niets van en denk ik: ha, het kan toch wel. Maar als ik dat vaker doe, dan merk ik dat ik minder goed slaap en dat geeft me op langere termijn een down gevoel, ben ik sneller geïrriteerd en komt er overdag minder uit m’n handen. Ja, en dan is m’n keuze snel gemaakt om weer met m’n lichaamsklokken samen te werken.

Wil jij ook beter samenwerken met jouw biologische klok en daardoor beter slapen, je energieker voelen en lekkerder in je vel zitten?

Vraag dan een gratis en vrijblijvende matchcall aan waarin we kijken wat jouw vraag is en wat ik je daarin kan bieden.

Deel deze blog!

Ook interessant