Stress en vermoeidheid bij keuzes

Je hebt ja gezegd tegen een klus en nu zit je erin vast. De voortgang schiet niet op en je voelt je schuldig, je loopt erop leeg. Maar ja…je hebt nu eenmaal ja gezegd dus nu moet je er ook mee verder.

Een vriend/vriendin of collega die elke keer hetzelfde riedeltje afsteekt waar je al lang op bent afgehaakt…. zucht, nog zo’n open kraan waar je van leegloopt.

Oh men, die situaties waarvan je voelt dat ze niet goed voor je zijn en die je toch laat doorsukkelen. Ik ken ze wel bij mezelf en wat is het soms toch lastig om echt eerlijk, open, duidelijk jezelf uit te spreken over waar je wel voor gaat en wat je wel wilt!

Stress en vermoeidheid

In je lijf komen er elke keer stresshormonen vrij op het moment dat je iets doet dat niet in lijn is met je gevoel en al helemaal als je je gevoel erbij ook nog wegdrukt. Daar kan je echt op leeglopen. Soms heb je dat niet eens in de gaten, maar voel je wel vermoeidheid, onrust of blijven de gedachten in je hoofd maar doorgaan.

In mijn praktijk zie ik vaak mensen die ongemerkt meester zijn geworden in het wegdrukken van hun eigen gevoel en eigen wensen. Ze weten niet meer wat ze echt zelf willen of ze denken iets te willen, maar ervaren daar geen passie en geen flow in.

Dat kan ook anders!

Het maken van keuzes en tot actie komen

Dat vraagt om lef. Lef om:

  • te voelen wat je voelt (zonder dat gevoel te verdoven door bijvoorbeeld hard werken, zorgen voor anderen, social media of Netflix),
  • te erkennen dat je dat voelt en dat het o.k. is dat je dat voelt
  • en vervolgens…..het nemen van een besluit en in actie te komen! Actie die soms moed vraagt, actie die doorzettingsvermogen vraagt, actie die van je vraagt om je eigen ego of eigen onzekerheid opzij te zetten. Op de korte termijn kan je weerstand bij jezelf ervaren, op de lange termijn geeft dit energie en een tevreden gevoel.

Daarmee oefenen kan elke dag weer. In de kleine dingen en in grote dingen. Door je angst en schuldgevoel opzij te zetten en hulp te vragen bij de klus waar je in vast zit. Of misschien geeft je de klus wel helemaal terug en laat je weten van welke klussen jij wel blij wordt! Te laten weten dat je geen behoefte hebt om steeds hetzelfde riedeltje aan te horen en dat je vriend / vriendin of collega welkom is om over andere dingen te praten met jou, maar niet daarover. Kortom, door te ontdekken en uit te spreken waar je echt blij van wordt en dat ook te gaan doen.

Vastzittende patronen

Soms zijn je gedragspatronen heel krachtig. Je hebt het gevoel dat je niet anders kan. Of je denkt: ik ben nu eenmaal zo (een killer voor verandering!). Als je wel wilt, maar het lukt nog niet, dan nodig ik je uit om contact met me op te nemen voor een kennismakingsgesprek. Dan kijken we samen waar jij tegenaan loopt en waar je naar verlangt.

We kunnen samen onderzoeken wat er echt bij je speelt vanbinnen. Wat jouw vastzittende patronen zijn, wat daaronder zit en wat er voor jou nodig is om dingen anders te gaan doen en jouw innerlijke kompas af te stoffen en een mooie plaats te geven in je leven.

Wat dat oplevert?

Je komt in beweging in een richting die bij jou past. Keuzes worden makkelijker, je gaat je sterker voelen. Hierdoor zorg je beter voor jezelf, leer je je stress managen en komt er tijd voor dingen die je energie geven!

Deel deze blog!