Hoofd staat altijd aan

Een vervelend gevoel en steeds weer terugkerende gedachten

Herken je dit: een vervelend gevoel en steeds weer terugkerende gedachten, waar je hoofd eindeloos over kan cirkelen? Zo ja? Dan is deze blog voor jou!

M’n vorige blog was de eerste in de serie over een druk hoofd. Hierin noemde ik de volgende categorieën waarmee je hoofd bezig kan zijn en ging ik in op nr 1:

  1. taken die je nog moet doen;
  2. situaties die (vervelende) gevoelens en emoties oproepen;
  3. verwerken van informatie;
  4. nieuwe ideeën.

Vandaag gaat het over de 2e categorie:

Situaties die vervelende gevoelens en emoties oproepen.

Ongemerkt kan dit veel energie slurpen en kan het ervoor zorgen dat je niet kan opladen omdat je overdag onvoldoende tot rust komt en het je ‘s nachts wakker houdt.

Een voorbeeld:

Je merkt op je werk dat het je eigenlijk te veel is. Je bent ontevreden over jezelf en dat je het niet voor elkaar krijgt om je werkzaamheden op tijd af te krijgen. Je merkt ook dat je steeds chaotischer wordt. Het lukt niet goed om efficiënt bezig te zijn. Pauzes neem je al niet meer, want je mailbox roept.

In je hoofd komen verwijten op naar jezelf: Ik zou dit toch moeten kunnen. Anderen kunnen dit wel, dus ik moet dat ook kunnen. Nu is er weer niet veel uit m’n handen gekomen. Ik kan dit ook helemaal niet. Ik moet laten zien dat ik het kan. Het moet morgen af.

Je wordt ’sochtends om 5.00 wakker, je hoofd staat meteen aan en je bent in je hoofd al e-mails aan het schrijven en gesprekken aan het voeren. Je valt niet meer in slaap.

Pfft. Ik word er moe van als ik dit schrijf.

Terug naar het kopje: Situaties die vervelende gevoelens en emoties oproepen.
Er staat niet: Situaties die veel gedachten oproepen. Als je het voorbeeld leest, lijkt het daar meer over te gaan dan over gevoelens en emoties. En dat is precies waar dit over gaat.

Als er vervelende gevoelens zijn b.v. onvrede over jezelf in je werk. Dan gaat ons denkende brein aan om de situatie op te lossen, ons te helpen en zo te beschermen tegen dat vervelende gevoel. Het gaat er alles aan doen om weer controle te krijgen zodat dat nare gevoel maar weggaat. Hiermee raken we uit ons gevoel (gevoel van onvrede) en in ons hoofd (van alles bedenken om het op te lossen).

Dit heeft grote nadelen.

  • Ons denkende brein kan maar focussen op 1 taak tegelijk. Piekeren over de situatie neemt ruimte in van de breincapaciteit die je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen.
  • Het denkende brein gebruikt veel energie en raakt snel vermoeid. Dus veel in je hoofd zitten is vermoeiend. Eenmaal vermoeid moet je brein eerst opladen voordat het weer goed kan functioneren (zie ook mijn blog: Door meer te lummelen word je productiever en slaap je beter).

  • Je kan minder goed voelen wanneer je rust nodig hebt. Je raakt in het patroon van angst en beloning. Angst dat je je werk niet af krijgt en beloning die je krijgt als je presteert. Beiden voeden elkaar. Dit patroon maakt adrenaline, cortisol en dopamine aan in je lichaam. Dit zijn de hormonen die je lichaam activeren. Waardoor je slechter slaapt, meer vermoeid raakt en uiteindelijk minder goed presteert. Bij dit patroon hoort ook dat je meer op de automatische piloot gaat handelen, meer in je hoofd gaat zitten en je jezelf geen tijd gunt om pauzes te nemen. Hierdoor heeft de hoeveelheid adrenaline en cortisol in je lichaam niet de kans om af te nemen en wordt opladen steeds moeilijker.
  • We raken weg van ons gevoel. Ons gevoel is nu juist ons kompas op basis waarvan we beslissingen kunnen nemen die ons naar een meer ontspanning en fulfilment in ons leven leiden.

De eerste stappen om dit te doorbreken:

  • Herken het patroon van terugkerende gedachten.
  • Neem een moment rust.
  • Word je bewust van je gedachten en geef je aandacht aan je gevoelens en verlangens. Je gevoelens kan je een naam geven bijvoorbeeld onvrede, boosheid, verdriet etc en voel waar je het voelt in je lichaam. Dit kan een specifieke plek zijn b.v. druk op de borst, een druk hoofd, kramp in je buik of bijvoorbeeld een algeheel gevoel van onrust je lijf.
  • En heel belangrijk: erken dat je deze gedachten, gevoelens, verlangens hebt en mag hebben en laat ze er zijn zonder ze weg te willen hebben. Blijf daarbij in het nu en laat je niet meeslepen door je gedachtentrein.

Met deze stappen leg je het eerste contact met jouw persoonlijk kompas en open je de weg naar meer ontspanning, in je kracht staan en fulfilment in je leven.

Ik nodig je uit om het uit te proberen. Graag hoor ik van via een persoonlijke mail hoe het is om dit te doen.
Wil jij meer rust in je hoofd en doen wat voor jou echt belangrijk is? Meld je dan aan voor een individueel traject:

Leef je gouden pad en krijg controle op slapeloosheid, duizeligheid en pijn.
Leef je gouden pad, herstel van burn-out.
Leef je gouden pad, loopbaancoaching.

Deel deze blog!