Druk hoofd

Herken je dit: een hoofd vol gedachten en ideeën die te maken hebben met de inhoud van je werk, hoe je een gesprek of een klus aan gaat pakken, over een studiedag die je gehad hebt, over de presentatie die je net hebt zitten voorbereiden etc.? Zo ja? Dan is deze blog voor jou!

Dit is de derde blog in de serie over een druk hoofd. Eerder noemde ik de volgende categorieën waarmee je hoofd bezig kan zijn en ging ik in op nr 1 en nr 2:

  1. taken die je nog moet doen;
  2. situaties die (vervelende) gevoelens en emoties oproepen;
  3. verwerken van informatie;
  4. nieuwe ideeën.

Vandaag gaat het over de 3e en 4e categorie:

Verwerken van informatie

Eerst wat theorie. Theo Compernolle onderscheid in zijn boek ‘zo haal je meer uit je brein’ 3 soorten breinen die je acties en je gedachten bepalen.

  1. Je denkende brein
  2. Je reflexbrein
  3. Je archiverende brein.

Met je denkende brein kan je nadenken over abstracte zaken, over verleden en toekomst. Het kan herinneringen in het verleden combineren om oplossingen te vinden voor huidige en toekomstige problemen. Ook kan je hierdoor een beslissing uitstellen en er nog wat over bedenken of nieuwe concepten bedenken met onze verbeeldingskracht.

Je reflexbrein gaat over het hier en nu en omvat de ervaringen die je op een bepaald moment beleeft via je zintuigen. Je reflexbrein kent geen verleden of toekomst.

Je archiverende brein slaat elke dag miljarden aan bits en bytes aan informatie op. Het is verantwoordelijk voor het verwerken: filteren, herordenen en opslaan van informatie.

Je denkende brein en je archiverende brein maken beide gebruik van hetzelfde werkgeheugen. Je archiverende brein is voortdurend actief en gebruikt de processorruimte die je denkende brein niet gebruikt om zijn werk te doen. Het kan daardoor alleen verwerken en archiveren wanneer je denkende brein vertraagt of pauzeert.

Dit verwerken is noodzakelijk voor de ontwikkeling van je kennis en inzichten, je creativiteit. Het maakt dat alle informatie die je binnenkrijgt een logische plek krijgt in je langetermijngeheugen, je legt hierbij ook verbindingen met informatie die je al eerder hebt opgeslagen. Vanuit deze verbindingen ontstaan nieuwe oplossingen, nieuwe inzichten.

Voor deze breinactiviteit wil je dus voldoende tijd inruimen!

  • Zorg dat je jezelf toestaat om rustig over iets te reflecteren (en nee, dat is niet als je ook nog even je whatsapp berichten aan het checken bent….).
  • Gun jezelf ontspanning, zodat je brein processortijd heeft.
  • Koppel jezelf los van wat je allemaal nog moet doen en denk niet bewust na over het probleem of vraagstuk in kwestie.
  • We raken weg van ons gevoel. Ons gevoel is nu juist ons kompas op basis waarvan we beslissingen kunnen nemen die ons naar een meer ontspanning en fulfilment in ons leven leiden.

Het gaat er tijdens verwerkingstijd dus om:

  1. dat je gedachten mogen dwarrelen en
  2. dat je geen nieuwe informatie tot je neemt en
  3. bij voorkeur doe je dit meerdere keren per dag en krijg je zo afwisseling met focustijd.

Nieuwe ideeën

Waarschijnlijk ken je wel die momenten dat je onder de douche staat, onderweg bent op de fiets of dat je tijdens het wandelen opeens een creatief idee hebt of inzichten die je verder brengen met het oplossen van iets waar je mee bezig was. Dat komt dus doordat je brein dan vanzelf, zonder dat je daarop stuurt, verbindingen legt!

Om optimaal productief en creatief te zijn, is het belangrijk om meerdere keren per dag focustijd en verwerkingstijd af te wisselen. Als er nieuwe ideeën opkomen die waardevol zijn kan je daarna een gedachtendump doen. Hierbij schrijf je op wat er in je op is gekomen en kan je hieruit selecteren met welke ideeën je verder wilt.

Als je bovenstaande toepast zal je merken dat je creatiever wordt, het rust geeft in je hoofd ☺ en in je lijf. Je slaap wordt hierdoor beter en je voelt je beter!

Meer lezen over dit onderwerp?

Deel deze blog!